top of page

Interview med Jette Mæng, Center mod Menneskehandel (CMM)

Jette Mæng er en sygeplejerske og en jordemoder og har været det i 9 år på CMM. Hendes opgave er at banke på hos forskellige klinikker og taler med kvinderne og mændene som er fanget derinde. Jette har 250 klinikker i hendes område. Klinikkerne kan være nedlagte landområder, kælderen i større byer og i mobile homes på rastepladser. Hun har 16 andre kollegaer som arbejder med det samme bare i andre områder, og hun bruger 2 dage om ugen, på at køre rundt og banke på døre. Hun tilbyde et sundhedstjek og hjælp, til dem som har lyst. Hun opsøger dem altid alene fordi hun ikke syntes det er farligt at komme.
​
Jette Mæng fortæller at i Danmark er der kvinder og mænd fra hele verden, men særlig fra Thailand og Nigeria. Dem som hun møder er unge kvinder og mænd i 20-30 alderen, men altid fra fattige lande. Nogle ved godt at de kommer til at arbejde med at være en prostituerer, andre ved det også, men ikke under de omstændigheder som der er. Andre bliver taget fra deres familier. Kvinderne og mændene hun møder på klinikkerne er kommet til Danmark efter en lang rejse, ofte gennem flere Europæiske lande, og de er her i håb om at kunne tjene penge nok, til sig selv og deres familier derhjemme. Jette fortæller at ofrene ikke er låst inde på klinikkerne, men bagmændene truer dem med at opsøge deres familier derhjemme og gøre dem ondt hvis de stikker af.  
​
Vi spurgte hende hvad man kunne  gøre for at afskaffe menneskehandel.
Hun mener at bekæmpelsen af menneskehandel er ved, at de fattige lande bliver mere ligestillet med de rige lande, så kvinderne ikke vil sælge sig selv, til at få råd til at leve og så deres forældre ikke giver deres børn væk, for tjene penge på dem. Hun oplever også at der er kommet mere fokus på menneskehandel, i Danmark og især fra myndighedernes side. Hun svarede til spørgsmålet “Hvad kan man gøre sådan at ofrene bliver forhindret i at komme ind i landet” Det er meget svært at forhindre ofrene i at komme ind i vores land, da de har tilladelse og godt må komme ind, så derfor er der ikke så meget at gøre mod det.
​
Jette fortæller at hun har oplevet at bagmændene er blevet fanget og dømt. bagmanden bliver straffet efter loven, mens ofrene bliver ført til politiet hvor de kommer ind i et forløb, hvor de bliver bosat i et  safe houses og på sigt bliver der lavet en forberedt hjemsendelse, hvor ofret bliver sendt tilbage til deres hjemland, med en sum penge, til at genstarte et nyt liv. Vi spurgte hende om, alle ofrene bliver lige lykkelige, hvor hun svarede at nogle af ofrene bliver lykkelig, mens andre bliver vrede, fordi de ikke kan tjene så mange penge i deres hjemland og for nogens vedkomme at de bliver udstødt af deres familie.
​
Jette fortæller, at mange af pigerne ender med at have både, Psykiske og fysiske lidelser, i forbindelse med deres arbejde. Nogle af de psykiske lidelser kunne være Depressiv, rundt på gulvet, fordi de lever under kummerlige vilkår, savn af børn og familie og  bekymringer om mangel på penge. Nogle af de fysiske lidelser er vold, overgreb og ikke at få den medicin de behøver

 

​

​

​

​

Her er en video som, fortæller mere om hvad de laver, hos CMM
bottom of page